Om Luleå Eskimos

Luleå Eskimos grundades 1991 och är Sveriges nordligaste och ”kyligaste” bidrag till den svenska footballscenen. Vi har båda en juniorlag (ålder 12-16) och en senior lag(ålder 17 och uppåt).

Vår juniorverksamhet arbetar för att få igång ett fungerande lag från ca 12 år och uppåt, vilket kommer att vara en viktig byggsten i en väl fungerande förening. Välkommen in att förkovra dig på Eskimos sidor på nätet!

ABC i amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll går ut på att göra flest poäng genom att föra bollen in i motståndarens målområde eller genom att sparka bollen i mål. Till sitt förfogande har varje lag upp till 48 spelare varav 11 på planen.

Varje spelare har en specifik position och är antingen anfallsspecialist eller försvarsspecialist.Varje lag har en försvarsuppställning med 11 spelare och en anfallsuppställning med 11 spelare.

När man anfaller, har man fyra försök på sig att förflytta bollen 10 yard antigen genom att springa med bollen eller genom att kasta bollen till en medspelare. Varje nytt spel börjar där bollen stannar/fångas. Om man lyckas med att förflytta sig 10 yard, får man fyra nya försök.

Målet är att göra en touchdown, dvs göra ”mål” genom att antingen springa in eller tar emot en passning i motståndarnas målområde. Försvarsuppställningens uppgift är helt enkelt att stoppa detta.

Poängräkning

Touchdown – 6 poäng: en spelare springer in bollen i eller tar emot en passning i motståndarnas målområde. Vid touchdown får man också en chans till att göra extrapoäng genom att springa eller sparka.

Extrapoäng – 1 poäng: när man lyckas sparka bollen i mål efter touchdown.

Extrapoäng – 2 poäng: när man lyckas springa eller passa in bollen i motståndarnas målområde.

Fieldgoal – 3 poäng: när man lyckas sparka bollen i mål utifrån spelplanen utan föregående touchdown.

Safety – 2 poäng: när försvaret stoppar en anfallande bollbärare i dennes eget målområde.

Highlighted events

    No events to show